Select Page

Brezplačne aplikacije in spletne strani

Spodaj seznam brezplačnih “iger” oz. izzivov za učenje programiranja, uporabo logike, poznavanje mehanike, trening koordinacije itd. Nekatere so samo na spletu (za računalnik), nekatere samo aplikacije (app; za tablico, telefon), mnoge pa v obeh različicah. Vse pa je narejeno za samostojno učenje otrok in zelo otrokom prijazno, a tudi večinoma v angleščini. To niso enostavne “igrice”, pri katerih se “kar nekaj stiska, da se nabere čim več točk in nagrad.”

A najprej: Ker naloge na nekaterih straneh/aplikacijah postajajo hitro težje, priporočamo (še posebej pri mlajših otrocih), da starši sodelujete pri reševanju. Ne reševati namesto otrok, pač pa jim z namigi pomagajte naprej (z namigi, ne končnimi rešitvami!). Predvsem pa poskrbite, da vztrajajo (čeprav ne bodo znali rešiti prvič, drugič, tretjič) in prekinejo šele, ko vi spoznate, da je za njih res pretežko. Če jim boste dovolili, da hitro računalnik/tablico/telefon “preklopijo” na naslednjo stran/app, še posebej pa, če jim boste dovolili, da začnejo igrati “svojo igrico”, ki jo vedno igrajo in zelo dobro obvladajo, ne boste naredili nič dobrega za njih (in zase; sporočili jim boste, da “novi veliki izzivi” niso za njih in pri njih tudi ne morejo računati na vašo podporo…). O tem bi se dalo še veliko napisati, a verjetno je bolj zanimivo tole:

Recimo od 6 let naprej

Učenje programiranja

  • https://code.org/ – splet (velika zbirka brezplačnih nalog za različne starosti, s popularnimi temami Minecraft, Frozen, Star Wars itd., tudi v slovenščini)
  • https://www.tynker.com/ – splet (podobno kot zgornje, s še več različnih “iger” za več ravni predznanja, a s prijavo ter plačljivo od določene stopnje napredka)
  • https://www.kodugamelab.com/ – računalniški program samo za Windows (ne iOS/Apple), ki ga je na računalnik potrebno namestiti (zgoraj levo Get Kodu) –  za razliko od večine ostalih na tej stopnji, se tukaj ne “rešuje nalog”, pač pa se “prosto programira” (na YouTube je kar nekaj posnetko, kako se dela)
  • https://www.scratchjr.org/ – app (poenostavljena različica najbolj razširjenega programa za učenje programiranja Scratch – glede nalog velja enako kot za prejšnjega, le da se bolj “sestavlja animacije” kot “programira”)
  • http://rikaigames.com/bitbybit/ – app, zelo zabavno, hitro postaja težje!
  • https://lightbot.com – splet in app, tudi v slovenščini, hitro postaja težje!
  • https://runmarco.allcancode.com/ – splet in app, tudi v slovenščini

Logika (“računalniška fizika”)

Reševanje problemov (igralec mora sam ugotoviti, kaj je treba vsakič narediti) : https://www.mekorama.com/ – app, zelo, zelo zabavno!!!

Mehanika: Bad Piggies – app in splet (http://www.crazygames.com/game/bad-piggies-2018), zelo, zelo zabavno!!!

Hitro računanje (za dva): Math Fight  – app

Sodelovanje (za dva; za enega zelo zahtevna igra): 2 Cars – app in splet https://www.gamepix.com/play/two-cars/ – obstaja tudi 3 Cars…

Občutek za prostor: Hocus – app (original http://www.gamebra.in/, obstaja več kopij, tudi spletna http://www.agame.com/game/hocus)

Recimo od 10 let

Programiranja (ni nalog, potrebno je imeti idejo in to uresničiti; so pa običajno predstavljeni primeri, kako je kaj programirano in se lahko “za začetek prepiše”, sicer je za otroka potrebno “vodenje”)

Koordinacija